De Regenboog

Utrecht
De Regenboog

Pilotproject van Innovatieprogramma Aardgasvrije en Frisse basisscholen

De renovatie van basisschool De Regenboog in Utrecht is een pilotproject binnen het programma 'Aardgasvrije en Frisse basisscholen'. Met beperkt budget en in nauwe samenwerking met Meerbouw werd het vijftig jaar oude schoolgebouw duurzaam en toekomstbestendig gemaakt, zonder de monumentale uitstraling te verliezen. Deze renovatie toonde aan dat het renoveren van bestaande scholen vaak efficiënter is dan slopen en nieuwbouw.

De Regenboog

Monumentaal karakter

De architecten en aannemers vonden creatieve oplossingen om het gebouw te verduurzamen, ondanks de beperkingen van het monumentale karakter. Ze voegden een transparant, autonoom element toe in het hart van het gebouw, waardoor er meer daglicht en lucht binnenkwam. Deze ingreep creëerde een centrale ruimte die het gebouw een nieuwe beleving en een kloppend hart gaf.

De Regenboog

Circulair en flexibel ontwerp

De nieuwe toevoeging, gebouwd van circulaire materialen en hout, is flexibel ontworpen om aan toekomstige eisen te voldoen. Het gebouw is voorzien van duurzame installaties, zoals warmtepompen en decentrale ventilatie per lokaal. Door de daken en vloeren te isoleren, kon het bestaande HR++ glas behouden blijven, waardoor het gebouw voldoet aan de BENG-eisen.

De Regenboog
De Regenboog

Nauwe samenwerking

Het succes van de renovatie is te danken aan de nauwe samenwerking tussen architect Henk de Gelder en projectleider Jeffrey Gilein. Hun pragmatische aanpak en wederzijds respect voor elkaars expertise zorgden ervoor dat de renovatie binnen budget en tijd werd voltooid, en dat het gebouw weer jaren mee kan.

De Regenboog
Fotografie: Luc Buthker
Resultaten