Inzichten Onderwijs Vastgoed Dag 2024

30.9.2024
Nieuws

Tijdens de Onderwijs Vastgoed Dag 25 september jl. presenteerden Jan Anker en Henk de Gelder de unieke aanpak van MeerSchool. En disruptief is onze aanpak zeker, want scholen in 7 weken transformeren naar een frisse en duurzame school is geen sinecure. Maar het is wél mogelijk hoor, mits het proces tot in de puntjes wordt voorbereid en de uitvoering wordt neergelegd bij ervaren marktpartijen die het vertrouwen krijgen om er een succes van te maken.

Urgentie is groot

Tijdens de break-out sessie gingen Jan en Henk in gesprek met een zeer gevarieerde groep van gemeenten, schoolbesturen en adviseurs. Het werd meteen duidelijk dat de urgentie door vrijwel iedereen wordt onderkend. En de vraag is groot, want het is een enorme opgave om zoveel scholen te verduurzamen. We willen de markt uitdagen om ook een consortium op te richten zodat er meer capaciteit ontstaat en op een eerlijke manier kan worden aanbesteed.

Buiten de schoolvakanties 

De opgave is zo groot dat niet alle scholen tijdens de schoolvakantie kunnen worden gerenoveerd. Dus blijft MeerSchool ook nadenken over slimme oplossingen voor tijdelijke huisvesting. De extra kosten die tijdelijke huisvesting veroorzaakt kunnen worden beperkt door op te schalen en meerdere scholen in een ‘mandje te stoppen’ zodat er gemeenschappelijk gebruik van gemaakt kan worden. Wij onderzoeken meerdere scenario’s die het mogelijk maken en staan open voor de ervaringen van andere marktpartijen.

Vertrouwen is belangrijk

Ervaring leert ons dat vertrouwen in het consortium belangrijk is voor het slagen van een project. Wanneer tijd schaars is moet alles tot in de puntjes zijn voorbereid. Maar niet álles kan worden voorzien, zeker niet in de vakantieperiode. Daarom is de post onvoorzien voor ‘schoolrenovaties in 7 weken’ met 10% relatief hoog. Het is van belang om tijdens de schoolvakantie de vrijheid te krijgen om noodzakelijke bestedingen zelf te kunnen managen. Want verrassingen zijn niet uitgesloten. Bijvoorbeeld wanneer blijkt dat de vloerconstructie toch te licht blijkt te zijn. Dan kun je niet wachten op de beslissing om het te versterken. Dat doen we dan gewoon. De praktijk heeft tot nu toe altijd uitgewezen dat we binnen budget blijven.

Samenvoegen budgetten

Het investeringsbudget dat bij de school ligt en het onderhoudsbudget dat bij de gemeente ligt worden idealiter samengevoegd. In sommige gemeenten is dat al het geval, maar dat is nog steeds de uitzondering. Wanneer de budgetten worden samengevoegd kunnen duurzamere investeringskeuzes worden gemaakt, die de kosten voor het onderhoud op de langere termijn lager maken en er bovendien voor zorgen dat de school in goede staat blijft.

20 jaar onderhoudscontract

Wij adviseren om het onderhoud voor langere termijn af te kopen. Dus niet voor 10 jaar, maar minimaal voor 20 jaar. In dat geval worden marktpartijen namelijk al tijdens de bouw gestimuleerd om te kiezen voor de meest hoogwaardige oplossingen met zo min mogelijk onderhouds- of vervangingsrisico op korte én lange termijn. 

Dit waren een paar take-outs van de break-out sessie. Ben je op zoek naar meer informatie of wil je graag met ons de verdieping willen ingaan voor jouw school, gemeente of vakgebied? 

Aarzel dan niet om ons te benaderen via:
contact@meerschool.nl